A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetségének (MDKSZ) álláspontja a T/6220. számú törvényjavaslatról

A T/6220 számú, a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorításáról szóló 2012. évi CXXXIV. törvény és egyes kapcsolódó törvények módosításáról szóló törvényjavaslat részletes vitára bocsátott szövegtervezetének ismeretében, az abban foglalt, a szankciórendszer szigorítását célzó rendelkezések kapcsán a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége határozott tiltakozását fejezi ki, azokat aránytalanul súlyosnak és diszkriminatívnak tartja.

Álláspontunk szerint aránytalanul súlyos intézkedés a szankciórendszer azon eleme, amely a jövőbeli trafikkoncesszió elnyeréséből kizárja azon dohány kiskereskedőket, akik a pályázat kiírását megelőző 10 évben fiatalkorúak kiszolgálása miatt szankcionálva voltak. Emellett nem tartjuk helyénvalónak azt a megoldást, amely a felelős jogalkalmazó hatóság számára kizárja az egyedi eset körülményeinek mérlegelését és az arányosítás lehetőségét mind a szankció kiszabása, mind mértéke terén.

Diszkriminatívnak ítéljük meg azt, hogy a jogalkotó az érzékeny termékkörök forgalmazása során a fiatalkorúak fokozott védelmére kötelezett kiskereskedelmi ágazatok közül egyedül a trafikszektor vonatkozásában határozott meg ilyen súlyú jogkövetkezményt, más kereskedelmi egységekre, így például az élelmiszerkereskedelemre, benzinkútra, lottózóra nem. A rendelkezésünkre álló és nyilvánosan elérhető információkból pedig éppen ennek az ellenkezője következne: a trafikszektor a leginkább szabálykövető ágazat, a többi kiskereskedelmi területen a dohányboltokhoz képest jelentősen magasabb arányban (47-66%) állapított meg a fiatalkorúak kiszolgálását érintő jogsértést a felügyeleti szerv az elmúlt évben.

Kérjük a jogalkotót, fontolja meg kérésünket, és ne hozza aránytalanul nehezebb helyzetbe a kiskereskedelem egyetlen olyan ágazatát, ahol kizárólag magyar tulajdonban lévő, családi vállalkozások tevékenykednek. A trafikok sok esetben a gazdaságilag nehéz helyzetben lévő régiókban, a legkisebb települések utolsó, még működő kiskereskedelmi egységei, egyetlen munkáltatói.

A Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége és a magyarországi trafikosok egyetértenek a trafikrendszer létrehozásakor egyértelművé tett jogalkotói szándékkal és a fiatalkorúak védelmének céljával. Mi továbbra is minden tőlünk telhetőt megteszünk annak érdekében, hogy megakadályozzuk a fiatalkorúak dohánytermékhez jutását. A közös célok elérése érdekében eddig is számos területen együttműködtünk hazánk kormányával, és bízunk benne, hogy ez az együttműködés tovább folytatódhat a jövőben. Nyitva állunk a konstruktív párbeszédre a témában, örömmel osztjuk meg tapasztalatainkat, álláspontunkat a jogalkotó és szabályozó szervezetekkel.

 

Tata, 2023. november 29.

 

Állásfoglalásunkat ITT tudja letölteni! 

Legfrissebb híreink

A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

2024. május 14.
A NAV, az SZTFH és a dohányipari cégek képviselői előtt mutatta be feketepiaci kutatását az MDKSZ

Hétfőn Budapesten tartott sajtónyilvános szakmai rendezvényt a Magyar Dohány Kiskereskedők Szövetsége. Az eseményen Dr. Garai Renáta képzési vezető és Dr. Karácsony Gergely, az MDKSZ ügyvivője mutatta be azt a nagyszabású kutatási programot, amelynek keretében a fogyasztók attitűdje útján keresik a feketepiac mozgatórugóit. 

Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

2024. május 09.
Illegális cigarettagyárat számoltak fel a NAV nyomozói

Közép-európai viszonylatban is kiemelkedő kapacitásúnak számító illegális cigarettagyárat, valamint a hozzá tartozó alapanyagok és késztermékek raktárhálózatát számolták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) budapesti nyomozói - közölte a szervezet közleményében.

Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet

2024. május 08.
Stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt. és az Ökumenikus Segélyszervezet

A több mint egy évtizedes együttműködést magasabb szintre emelő, stratégiai partnerségi megállapodást kötött a Szerencsejáték Zrt. és a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet szerdán. A megállapodás keretében a nemzeti lottótársaság vállalta, hogy a jövő évben dedikált sorsjegyet vezet be, amellyel újfent a segélyszervezet munkáját támogatja.

Nagy László a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának új elnöke

2024. május 03.
Nagy László a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatóságának új elnöke

Sulyok Tamás köztársasági elnök Nagy Lászlót nevezte ki a Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) elnökévé - közölte az SZTFH.

A fiatalok védelmében több mint 1500 trafikot ellenőrzött és közel 70 webshopot blokkolt az SZTFH

2024. április 29.
A fiatalok védelmében több mint 1500 trafikot ellenőrzött és közel 70 webshopot blokkolt az SZTFH

A Szabályozott Tevékenységek Felügyeleti Hatósága (SZTFH) - a dohányügyi hatáskörét részletező jogszabályok célkitűzéseivel összhangban - kiemelt feladatának tekinti a fiatalkorúak távoltartását a dohányzástól, valamint a fiatalkorúak dohányzásának visszaszorítását.